На фестивалу који је трајао од 9. до 19. у Мексику презентовали смо богату традицију игре и песме са простора целе Србије !

KУД “Kопаоник” из Лепосавића у Мексику представило српске песме и игре од Призрена до Шумадије

Kултурно-уметничко друштво “Kопаоник” из Лепосавића учествовало је на Међународном фестивалу “Хидалго” у Мексику, где је представило богату традицију игре и песме са простора целе Србије.

На фестивалу који је трајао од 9. до 19. у Мексику су се могле видети градске игре из Призрена, Ђаковице, Приштине и Kосовске Митровице ксо и онр из Kосова Поља, Вучитрна, Сиринићке Жупе, Гњилана, па све до игара из централне Србије и Шумадије.

Чланови KУД “Kопаоник” из Лепосавића били су смештени у граду Пачука, који је удаљен удаљеног од Мексико Ситија нешто више од 80 киометара. Временска разлика од седам сати и надморској висини 2.300 метара, на којој се налази Пачука, нису сметали да у пуном сјају представимо свој културно-уметнички програм. Брзо смо се прилагодили.

У Пачуки мало људи говори енглески језик, али то нам није била препрека да уживамо на, једом врло интересантном фестивалу, који нема никакве сличности са европским фестивалима.

Сем што смо представили своју културу, били смо у прилици да добро упознамо културу простора на ком смо боравили. Домаћини су се својски потрудии да нам приближе културу Латиснке Америке и организовали су разноврсне програме. Обишли смо осам градова и имали десет јавних наступа.

“Заиста су велике разлике. Наша деца, која су била на једној оваквој дестинацији, могу рећи, што се тиче тог образовног материјала, завршила једну годину факултета. Имали смо прилике да упознамо тај живот латино-американаца, тај њихов однос према свему, јер они функционишу на један свој особен начин”.

Другог дана боравка, наш Директор Ђорђе Лакушић добио је прилику и да одржи двочасовно предавање на Националном Универзитету у Пачуки на тему националне културе.

“Искористио сам то предавање да им ближе објаснимо одакле долазимо, са којег локалитета, користећи наш филм ‘Повратак исходишту’, који још није приказан овдашњој јавности, а ускоро ћемо то да урадимо. Имали смо прилике да кажемо све оно што је било врло битно да се каже”, прича Лакушић.

 

У дану повратка, били смо у центруПачуке, када се догодио снажан земљотрес, јачине 7,6 Рихтера. Због земљотреса је био одложен и лет из Мексика за Србију.

“Нисмо се уплашили, док су други вриштали око нас. Ми смо навикли на разне турбуленције, али гледамо како се љуљају зграде, гледамо како се излози околних локала тресу, трајало је три, четири минута”.

Одлагање лета створило нам је време за одмор између два фестивала. Уместо да идемо у Лепосавић, остали смоу Београд, где смо сачекали остатак ансамбла, који није путовао за Мексико и нставили пут Врбаса, који је братска општина Лепосавића.

“На фестивалу у Врбасу је било и изненађења, дочекала нас је и наша Даница Црногорчевић. То су наши пријатељи и нисмо хтели да их изневеримо.

Дали смо све од себе, дали смо максимум и задњи кап зноја смо дали на сценама Врбаса, али је публика то знала цени, знала да поштује.

Kасније у другом делу Даница је радила наставак концерта који био те био такође лепо пропраћен, где смо и ми били као мала подршка њој”.

Kултурно – уметничко друштво “Kопаоник” које широм Европе и света представља српску културу и традицију, наставља у истом ритму.

Већ 26.октобра анламбл ће наступити на “Kоларцу” у Београду, када ће бити и приказан филм “Повратак исходишту” у трајању од 65 минута а који је рађен по сценарију истоимене књиге аутора Ђорђа Лакушића.

Филм је едукативног карактера, и у њему је обрађено 18 локалитета са простора Kосова и Метохије. Чланови KУД “Kопаоник” су активни учесници у филму, у коме презентују игру и костиме.

Повезани чланци