27.08.2019 – Први дан Великогоспоинског сабора певање уз гусле као дела културне нематеријалне баштине

Предивно вече у Дому Културе Сава Дечанац у Лепосавићу оплеменио је наступ гуслара и презентовао певање уз гусле које су евидентиране у УНЕСКО-ву светску културну баштину.

Уочи празника Успења Пресвете Богородице, у народу познатом као Велика Госпојина, у холу Центра за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу, почела је тродневна манифестација нематеријалног богатства, а домаћини овог сабора су чланови Културно уметничког друштва „Копаоник“ из Лепосавића, који негују и чувају традицију и културу и то чине пуне двадесет и четири године, колико постоји Великогоспојински сабор.

„Та наша баштина је заиста везана и духовно и верски и она снажи људе, јача, крепи. Очекујем да она у овој години да боље резултате а идуће године да то буде јаче и још боље, без обзира на ситне потешкоће које су текуће, настају и нестајуЛакушић се како истиче, нада да ће на овом „нашем вековном простору успети да очува све те наше вредности“.

Из  Плужина у  Црној Гори, стигли су гости који су први пут на Косову и Метохији, који сматрају да се традиција гуслања није угасила и те и да данас има младих који воле овај инструмент.

„Практично ја сам први пут на Косову, и узбуђен сам доласком код вас. Пре годину дана основао сам школу гусала у Плужинама, има десет -петнаест, нека успеју и двојица, ја сам презадовољан“, истиче Здравко Кнежевић.

Напомиње да постоје заинтересовани за ову школу, али оно што је потребно да би се успело, је како Кнежевић оцењује вежбање и учење песама.

Најмлађи члан гусларског ансамбла из Плужина, Богдан Голубовић, својим наступом одушевио је присутне на синоћној вечери.

Истиче да је овај инструмент заволео на први поглед. Богдан открива да гусла већ годину дана али да није једини у својој породици, гусла и његов тата, додаје Богдан.

Повезани чланци