О КУД-у

КУД “Копаоник” из Лепосавића жели вам добродошлицу.

Чувањем и поштовањем своје традиције учимо да поштујемо и уважавамо друге.

Општина Лепосавић је најсевернија општина на Косову и Метохији у јужној српској покраини. Површина јој је 750 километара квадратних, и налази се у долини Ибра. Ограничена је са истока падинама Копаоника, а са запада падинама Рогозне. Обухвата 72 села са укупно 18.500 становника.

Да би неки реон, регион био већа или мања територијална целина и имала свој историски значај, мора пре свега да буде настањена. Територија Лепосавића је била настаљена у далекој прошлости тј. још у доба праисторије. O томе најбоље говоре истраживања која су вршена 1955. године код железничке станице Житковац између Звечана и Валачког крша и код Сочанице, 1963-1965. године. То нам сасвим убедљиво сведочи да је у долини Ибра било праисториских наслеђа из млађег kаменог доба-неолита. Код Житковца је откривено најстарије праисториско насеље на подручју читаве Косовске Митровице – Неолит.

Окосница привреде у Лепосавићу је без сумње у другој половини 20 века, рударство. Када се то констатује мисли се на руднике оловне и цинкане руде са Копаоника (Бело Брдо, Копориће, Жута Прлина) и Рогозне (Црнац).

У нашој општини је после Другог светског рата постојала перманентна разградња духовног наслеђа српског народа. Након НАТО бомбардовања 1999. године, овај крај  доживљава духовни препород па отуда се успостављају поново манастири : Манастир „Светог Јована Крститеља“ у Сочаници, „Свете Петке „ у Улију , „Св. Врача Козме и Дамјана“ у Врачеву; цркве: у насељу Лепосавић (Црква светог Василија Острошког из 2000. године), у насељу Лешак (Црква Пресвете Богородице), у Сочаници “Св. Јована Богослова“ и у околним селима (Дренова, Борјаница, Постење, Вуча, Гулије…).

У општини Лепосавић постоји Дом здравља са амбулантама у Лешку и Сочаници, 4 апотеке, Центар за социјални рад, ПИО, Завод за социјално осигурање, Национална служба за запошљавање, Црвени крст, Дом пензионера. Постоје филијале више банки и то: Косово-метохијска банкаЗвечан, Комерцијална банкаБеоград, ЈугобанкаКосовска Митровица, Народна банка-трезор из Крагујевца и Управа јавних плаћања из Косовске Митровице

Када је образовање у питању данас у oпштини Лепосавићу постоје основна школа „Лепосавић”, основна школа „Стана Бачанин“ у Лешку, основна школа „Вук Караџић“ у Сочаници. У оквиру ових школа постоје бројна тзв. истурена одељења нижих разреда , а постоје и осмогодишње школе у Белом Брду и Врачеву као део ОШ „Стана Бачанин“ из Лешка. Средњешколско образовање се одвија у средњој школи „Никола Тесла“ и Пољопривредној школи Приштина у  Лешку, где постоји у оквиру ове школе  и пољопривредна фарма. Последњих година  поред дечијег вртића ,,Наша радост’’ из Лепосавића оснивају се и дечији вртићи „Весело детињство“ у Лешку и „Бамби” у Сочаници. У општини Лепосавић развијено је и високошколко образовање:  Виша економска школа из Пећи, 3 факултета и то: Учитељски факултет из Призрена и Факултет за физичку културу из Приштине и Пољопривредни факултет из Приштине у Лешку и један институт  : Институт за српску културу – Приштина у Лепосавићу.

Културно-просветну функцију врше Народна библиотека Свети Сава, Центар за културу “Сава Дечанац“ Лепосавић, Културно-уметничко друштво „Копаоник“ Лепосавић. Важно је напоменути да велику улогу у развијању овог места имају бројна приватна предузећа и радње.

&

Ђорђе Лакушић, уметнички директор КУД-а

Ђорђе Лакушић, уметнички директор КУД-а

ЛИЧНИ ПРОФИЛ

Особа са богатим животним и радним искуством и спсобношћу лаког ступања у контакт са људима и остваривања комуникације са особама различитог социјалног статуса и националне припадности. Креативан, савестан и одговоран. Економиста по образовању, поседује организационе способности и искуство у раду у сектору културе и економије.

Независтан, мотивисан, способан да сам иницира послове и да функционише као део тима, а уз то да одржава добре међуљудске односе са колегама. Усредсређен на посао, воли тимски рад, способан да одређује приоритете, предводи друге, креира пријатну радну средину и реализује све задатке на време. Изражене способности у решевању проблема.

Високо квалификован економиста са достигнућем животног и радног искуства, одличне комуникационе вештине, способан да комуницира са људима из различитих друштвених и националних припадности.

Креативан, савестан и одговоран. Препознат сам за високе радне и организационе способности током мог рада у економији и култури. Независан, мотивисан, одличан организатор са одличним тимским духом. Висок ниво одговорности према задатим  циљевима са великим осећајима за приоритете, вођења и решавања проблема.

РАДНО ИСКУСТВО

 • 2003 – Уметнички директор културно уметничког друштва “Копаоник” из Лепосавића;
 • 1995 -2003 – Комерцијалиста у Електропривреди Косова и Метохије;
 • 1989 – 1995 Председник синдиката електропривреде Косова и Метохије;
 • 1977 – 1989 – Комерцијалиста и заменик председника радног савета у Електропривреди Косова и Метохије, уједно потпредседник радничке контроле од 1984. до 1988. године

 

ОБРАЗОВАЊЕ И КВАЛИФИКАЦИЈЕ

 • Основна школа – Приштина-Косово Поље
 • Средња економска школа – Приштина
 • Висока економска – комерцијална школа -Пећ

ЛИЧНИ ПОДАЦИ

 • Датум рођења: 01.12.1955.
 • Место рођења: Подујево
 • Брачни статус: ожењен, има двоје деце
 • супруга Љиљана, ћерка Маја и син Вуко

 

ВЕШТИНЕ

Културом се бави од 1974. године као члан КУД-а “Бранко Меденица” – Косово Поље. Оснивач је и креатор већине наступа културно-уметничког друштва “Копаоник” из Лепосавића (до сада су имали преко 1500 у земљи и иностранству од 1998. године). Посебну пажњу, кроз свеобухватно радно ангажовање, поклања очувању традиције, културе и националног идентитета Срба на читавом простору Косова и Метохије.

Урадио је 28 кореографија од којих 16 са простора Косова и Метохије, објавио књигу “Повратак Исходишту“. КУД “Копаоник” поседује фонд народне ношње Срба на Косову и Метохији у XIX и XX веку.

Носилац октобарске награде општине Лепосавић из области културе, плакета за животно дело на очувању српске културне баштине Косова и Метохије – Грачаница и других признања.