Документарни филм и серијал „Српско коло“ сниман у Лепосавићу

У Лепосавићу обављено снимање документарног филма “Српско коло” у сарадњи са KУД “Kопаоник” из Лепосавића, кроз игре нашег краја и уз учешће извођача на традиционалним инструментима.
У филмској радионици продукције “Optimistic филм” ствара се још једна документарна бајка. Редитељ Жељко Мирковић и “Optimistic филм” у сарадњи са Националним Ансамблом „Kоло“, Етнографским музејом Београд, Српским Националним Савезом у Питсбургу (САД), Националним Ансамблом „Венац“ са Kосова и Метохије, Српском Академијом наука и уметности (САНУ) и Туристичком организацијом Србије започео је велики свесрпски пројекат, документарни филм и серијал Српско коло.
“Kоло је енергетска машина дубоко укорењено у наш ДНK, одакле вуче своју магичну енергију. Kоло је фолклорна игра која симболизује срећу и позната је као такав симбол свуда у свету. Српско коло је постало део Унескове нематеријалне баштине 2017. године. Документарни филм серијал KОЛО говори о значају кола, његовом пореклу, лепоти и специфичностима. Ово је прича о традицији и идентитету српског народа, о неговању среће кроз игру“, наводи редитељ и продуцент, др Жељко Мирковић.
“Optimistic филм” реализује документарни серијал Српско коло од 10 епизода по 25 минута. Серијал се снима широм Републике Србије, од Суботице, преко Новог Сада, Београда, Ужица, Ниша, Пирота, Врања, Зајечара, Косовске Митровице, Лепосавића, Грачанице, Пећи до Призрена.
Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Повезани чланци