20.09.2018 имали смо конференцију за новинаре у Министарству културе и информисања поводом премијере у Сава центру 10.новембра у Београду

Премијера музичко-сценског дела “Повратак исходишту” Културно-уметничког друштва “Копаоник” из Лепосавића биће одржана 10. новембра у Сава центру у Београду, најављено је данас на конференцији за новинаре.

Премијером тог дела, КУД “Копаоник” ће уједно обележити 20 година трајања.

Како су рекли представници КУД “Копаоник” из Лепосавића, основни циљ свих ових година био је окупљати генерације младих на КиМ, едуковати их и стварати традиционалне уметничке програме за публику широм света језиком који сви разумеју – игром и песмом.

Игра и песма преточене су у сценска остварења, а кроз бројне програме представили су културну баштину широм света.

У години у којој славе јубилеј дошли су на идеју да иду корак више и у репертоар уврсте нову представу.

Музичко сценско дело “Повратак исходишту” по сценарију и у режији Владимира Лазића доноси сентименталу и духовиту причу истовремено, објаснили су представници КУД-а.

Девојка Милица пореклом из Пећи жели свом веренику Стефану који је српског порекла, а рођен је у Немачкој да покаже богато наслеђе предака.

Они полазе на путовање дуж косовско – метохијских области, а прате их музичко-фолклорне нумере. Тако ће испричати дирљиву причу о новом животу који започињу.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је на конференцији организованој у Министарству културе и информисања да КУД “Копаоник”представља спој најбољег из традиције и модерног, као и младости.

Надамо се да ће наставити да раде као и до сада када су култура и уметност у питању, рекао је он и додао да је у плану да се КУД “Копаоник” укључи у програм обележавања 100 година од успостављања односа са Пољском.

Машта и креативност су важни, а ови млади људи то имају, рекао је Козарев.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је да треба да постоји посвећеност ка томе да се подрже овакви пројекти чији је циљ да се представи културна баштина Косова и Метохије.

Милена Бурић, начелник у сектору за савремено стваралаштво Министарства културе рекла је да је то министарство препознало значај мисије КУД из Лепосавића и изразила очекивање да ће и представа чија је премијера у новембру бити усешна и да ће моћи да је погледа велики број грађана.

У оквиру овог сценског дела, како је речено, биће представљено 10-ак значајних локалитета односно предела и културна баштина Косова.

Заменик председника општине Лепосавић Радош Михајловић рекао је да су чланови КУД Лепосавић укључени у готово све културне манфестације које се одржавају у општини .

Учесници конференције рекли су да очекују да ће се музичко сценском баладом “Повратак исходишту” потврдити непролазне вредности културне баштине КиМ.

Културно-уметничко друштво Лепосавић основано је 24. фебруара 1998. године и све до августа 2000. године функционисало је при Центру за културу.

Након тога је постало самостална организација за културне делатности.

У свом раду фокусирали су се на очување традиције, културе и националног идентитета Србије на простору Косова и Метохије.

Премијера представе биће одржана 10. новембра у 20 сати у Сава центру у Београду.

Povratak Ishodištu - Sava Centar 10. novembar od 20 časova - muzičko scenski nastup KUD-a Kopaonik iz Leposavića
Povratak Ishodištu – Sava Centar 10. novembar od 20 časova – muzičko scenski nastup KUD-a Kopaonik iz Leposavića povodom 20 godina postojanja

Повезани чланци