10.11.2018 – Наступали смо у Сава Центру поводом 20 година постојања КУД Копаоник из Лепосавића

Дирљива прича о повратку коренима

Музичко-сценски спектакл „Повратак исходишту”, у извођењу КУД „Копаоник” Лепосавић, на сцени „Сава центра”, дирљива је причa о новом животу коју после обиласка лепота Косова и Метохије започињу Милица из Пећи и њен вереник, младић пореклом с ових простора, који је одрастао у Немачкој. Према речима Ђорђа Лакушића, уметничког директора културно-уметничког друштва из Лепосавића, представа има јасну поруку – повратак исходишту.

– КУД „Копаоник” је издао и истоимену књигу, у којој описан теренски рад на 15 локалитета на Косову и Метохији. Све што смо радили преточили смо у кореографије. Њих девет је уврштено у представу, у којој има и филмских елемената, за које је био задужен Владимир Лазић. За разлику од књиге, музичко-сценска прича има нешто другачију концепцију, савременија је – каже Лакушић.

Премијера ове необичне поставке посвећена је двадесетогодишњици постојања КУД-а „Копаоник”. За ову прилику ангажовани су драмски уметници Марина Ћосић и Владимир Вучковић, као и Љиљана Лашић, Јасмина Стојиљковић, Милена Јакшић, Даница Петровић, Душан Јакишић, Ненад Стојменовић, Стеван Пиале, Предраг Милетић.

Културно-уметничко друштво „Копаоник” из Лепосавића основано је 1998. како би очувало традиционално стваралаштво и културни идентитета српског народа на Косову и Метохији. Током две деценије, имали су више од 1.500 наступа у земљи и иностранству. Рад 320 чланова организован у три секције (музичка, фолклорна и певачка), а имају и радионицу за израду народних ношњи. Уврштени су у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије као чувари косовског веза.

 

Комплетан снимак наступа у Сава Центру можете погледати на наредном снимку.

Повезани чланци