ЗАЈЕДНИЧКИ КОНЦЕРТ КУД „ЂУРЂЕВДАНСКО КОЛО” ИЗ ПОДГОРИЦЕ И „КОПАОНИК” ИЗ ЛЕПОСАВИЋА

 Извештај новинара из Црне Горе о наступу

Бисери народне ризнице Љубитељи народне игре и пјесме у Подгорици, представници дипломатског кора и друге јавне личности, недавно су имали прилику да уживају у заједничком наступу два културно – умјетничка друштва. Домаћин је био КУД „Ђурђевданско коло” из Подгорице, а први пут у Црној Гори заиграли су момци и дјевојке КУД „Копаоник”. Након поздравне ријечи Олге Стојановић, предсједнице управног одбора „Ђурђевданског кола”, услиједиле су игре и пјесме са Косова и Метохије. Гости су се представили играма из Пећи, Вучитрна, Ђаковице, Приштине, Шумадије и веселим шопским играма, уз вокалне солисте, док су Подгоричани играли Црмички оро, игре из Гњилана и игре из Беле Паланке. Концерт је имао и хуманитарни карактер, јер је приход од овог концерта намијењен КУД „Косовски божур” са Косова, који је недавно у пожару остао без просторија.
КУД „Копаоник”, основан је 1998. године, а програмом рада дефинисао је своју активност која се заснива на очувању традиције, културе и националног идентитета Срба на читавом простору Косова и Метохије. Дјелује кроз различите секције – музичку у оквиру које раде школе виолине, флауте, фруле и хармонике, фолклорну и пјевачку.
– Његујемо српску културну баштину, не угрожавајући друге. Покушавамо да сачувамо идентитет, који је јако угрожен и доводи се у све незавиднију позицију. Имамо дивну сарадњу са „Ђурђевданским колом”, о чему свједочи и овај концерт. Испомажемо се међусобно и наставићемо сарадњу. На репертоару су биле дивне игре са простора Метохије и градске игре са Косова. То су игре које говоре о нашем постајању и трајању на КиМ, о нивоу културе народа какав је српски, на нивоу европских стандарда. Осјећамо се радосно и задовољно, јер смо своји на своме овдје у Црној Гори – казао је Ђорђе Лакушић, умјетнички руководилац друштва које има преко 320 чланова.
Како каже, ансамбл КУД „Копаоник” пуно путује, а за 13 година прошли су читаву Европу.
– Спремамо се да у фебруару идемо на фестивал у Шведској. Волимо јаке фестивале да видимо гдје смо и да видмо колико ми то јако и аутентично презентујемо другима свој ниво, културу и позицију, казао је Лакушић.

Прелијепи костими које је подгоричка публика могла да види током концерта, настали су у радионици КУД „Копаоник”, јер како Лакушић каже, није довољно да се један крај прикаже кроз игру и пјесму, већ и ношње имају велики значај и представљају неодвојиви дио цјелине.
– Успјели смо да, у сарадњи са Приштинским музејом који је премјештен у Београд, направимо дивне реконструкције ношњи са простора КиМ које су угрожене и није их одавно било на подијумима широм Србије. Успјели смо да их вратимо. У сарадњи са Центром за културу у Лепосавићу и Музејом направили смо сталну поставку ношњи из 19. и 20 вијека којом су обухваћени градски и сеоски костими. То су предивни костими који говоре о високом нивоу живљења. Израда костима више није мала ставка, а за многа културно-умјетничка друштва из Србије и Црне Горе, за многе је недоступна. Зато што то ми сами радимо истрајавамо, а ту смо и да помогнемо осталима. Јер, гријех је не помоћи, ако си већ у могућности. Немање је тешка, ружна ствар а то не смије да угрози идентитет који се мора чувати. Ако смо солидарни, и ако смо прије свега људи, онда има увијек разумијевања, закључио је Лакушић. Д.Д.П.

 — ин Подгорица.

Повезани чланци