О ЛЕПОСАВИЋУ И ОКОЛИНИ

Општина Лепосавић је најсевернија општина на Косову и Метохији у јужној српској покраини. Површина јој је 750 километара квадратних, и налази се у долини Ибра. Ограничена је са истока падинама Копаоника, са запада падинама Рогозне, и обухвата 72 села са укупно 18.500 становника.

Становништво представља један од најбитнијих фактора геогрефске средине јер без становништва на неком простору сви географски фактори губе смисао.

Да би неки реон, регион био већа или мања територијална целина и имала свој историски значај, мора пре свега да буде настањена. Територија Лепосавиоћа је била настаљена у далекој прошлости тј. још у доба праисторије. O томе најбоље говоре истраживања која су вршена 1955 г. Код железничке станице Житковац између Звечана и Валачког крша и код Сочанице, 1963-1965 г. То нам сасвим убедљиво сведочи да је у долини Ибра било праисториских наслеђа из млађег kаменог доба-неолита. Код Житковца је откривено најстарије праисториско насеље на подручју читаве Кос.Митровице – Неолит.

Окосница привреде у Лепосавићу је без сумње у другој половини 20 века, рударство. Када се то констатује мисли се на руднике оловне и цинкане руде са Копаоника (Бело Брдо, Копориће, Жута Прлина) и Рогозне (Црнац).

После Другог светског рата постојала је перманентна разградња духовног наслеђа српског народа, у нашој општини. Након НАТО бомбардовања 1999. године, овај крај  доживљава духовни препород па отуда се успостављају поново манастири : Манастир „Светог Јована Крститеља“ у Сочаници, „Свете Петке „ у Улију , „Св. Врача Козме и Дамјана“ у Врачеву,цркве: у насељу Лепосавић (Црква светог Василија Острошког из 2000. године), у насељу Лешак (Црква Пресвете Богородице), у Сочаници“Св.Јована Богослова“ и у околним селима (Дренова, Борјаница, Постење, Вуча, Гулије…).

У општини Лепосавић постоји Дом здравља са амбулантама у Лешку и Сочаници, 4 апотеке, Центар за социјални рад, ПИО, Завод за социјално осигурање, Национална служба за запошљавање, Црвени крст, Дом пензионера. Постоје филијале више банки и то: Косово-метохијска банкаЗвечан, Комерцијална банкаБеоград, Југобанка’Косовска Митровица, Народна банка-трезор из Крагујевца и Управа јавних плаћања из Косовске Митровице

Када је образовање у питању данас у oпштини Лепосавићу постоје основна школа „Лепосавић”,основна школа „Стана Бачанин“ у Лешку,основна школа „Вук Караџић“ у Сочаници. У оквиру ових школа постоје бројна тзв. истурена одељења нижих разреда , а постоје и осмогодишње школе у Белом Брду и Врачеву као део ОШ „Стана Бачанин“ из Лешка. Средњешколско образовање се одвија у средњој школи „Никола Тесла“ и Пољопривредној школи Приштина у  Лешку, где постоји у оквиру ове школе  и пољопривредна фарма. Последњих година  поред дечијег вртића ,,Наша радост’’из Лепосавића оснивају се и дечији вртићи „Весело детињство“ у Лешку и „Бамби” у Сочаници. У општини Лепосавић развијено је и високошколко образовање:  Виша економска школа из Пећи, 3 факултета и то: Учитељски факултет из Призрена и Факултет за физичку културу из Приштине и Пољопривредни факултет из Приштине у Лешку и један институт  : Институт за српску културу – Приштина у Лепосавићу.

Културно-просветну функцију врше Народна библиотека Свети Сава, Центар за културу “Сава Дечанац“ Лепосавић, Културно-уметничко друштво „Копаоник“ Лепосавић. Важно је напоменути да велику улогу у развијању овог места имају бројна приватна предузећа и радње.