11.08.2017 – Међународни фестивал ИГФ Светске Уније Фолклора (WORLD FOLKLORE UNION) у порти манастира Високи Дечани и порти Пећке Патријаршије

Одлазак КУД-а “Копаоник” из Лепосавића са својим гостима у обилазак манастира Високи Дечани и Пећка Патријаршија је, изнад сваког очекивања, изазвала бујицу емоција и задовољства код наших гостију, који су стигли са различитих страна света. Иако жица, заједно са громадним зидом чува наше Високе Дечане, у порти се десила једна невероватна ствар. Сусреле су се четири религије: хришћанска, будистичка, католичка и исламска и ту, на лицу места, говором игре објединиле су све што, суштински, раздваја људе.

Уз песму “Оро се вије крај манастира”, заједничко оро је “обгрлило” импозантне Дечане и та слика је обишла свет у директном видео преносу. За свега пар сати, број прегледа је достигао бројку од 3000. Након Високих Дечана, амбасадори културе су посетили Пећку Патријаршију. Уз жубор Пећке Бистрице који одјекује Руговском клисуром, највећи утисак је изазвао наступ “Копаоника” извођењем песме “Пећка кандила”. Иако је испевана на неразумљивом језику за наше драге госте, емоција која је пренета никога није оставила равнодушним.

 

Гости који су наступали на И.Г.Ф. фестивалу имали су част да посете нашу Пећку Патријаршију

 

 

 

Повезани чланци